Bach en 1717

1717 is een belangrijk jaar in Bachs leven. Aan het eind – op 29 december – verkast hij met heel het gezin van Weimar naar Köthen om in dienst te komen van prins Leopold von Sachsen-Köthen. Het contract als hofkapelmeester tekent hij al op 5 augustus, maar het heeft heel wat voeten in de aarde om weg te komen. Zijn broodheer in Weimar pikt het niet, beschouwt het als insubordinatie en sluit Bach op in het gevang. Hij zit van 6 november tot 2 december vast. Daarvoor zou Bach zich hebben willen meten aan het hof in Dresden met de in die tijd fameuze Franse klavecimbelspeler Louis Marchand. De ‘wedstrijd’ gaat niet door om dat op het laatste moment de Fransman het in z’n broek doet , vrezend het glansrijk te verliezen. Het zegt genoeg van de reputatie die Sebastian als musicus had opgebouwd.  In 1717 klinkt ook voor het eerst met Goede Vrijdag in de slotkerk van Gotha een Passion van zijn hand. Het werk is helaas verloren gegaan.

Kerstvloed_1717  Het kaartje geeft in het donkere gedeelte aan hoe met kerst een vloed het  noorden van Nederland en Duitsland en het westen van Scandinavië teisterde. In totaal verdronken er circa 14.000 mensen. Een noordwesterstorm zorgde in de nacht van 24 op 25 december voor een stormvloed die het water tot de stad Groningen, tot Zwolle, Haarlem, Dokkum en Amsterdam bracht, dorpen achter de zeedijken volledig van de kaart veegde. In de provincie Groningen waren de gevolgen het grootst. Een paar duizend mensen verdronken, als mede meer dan elfduizend koeien, ruim drieduizend paarden en meer dan eenentwintigduizend schapen.  Meer dan vijftienhonderd huizen werden verwoest. Na deze vloed traden strenge vorst en sneeuwval in. Twee maanden later werd het gebied opnieuw door een stormvloed getroffen.

In 1717 verkoopt  Frederik Willem I van Pruisen de kolonie Gross-Friedrichsburg van het keurvorstendom Brandenburg in Ghana aan de Nederlanders. Vanaf dan heet het Fort Hollandia. Het was Frederik Willem van Brandenburg , getrouwd met een dochter van onze Frederik Hendrik, die deze kolonie liet stichten. Hij had gezien hoe ten onzent welke rijkdommen kolonies konden opleveren. In 1680 zond hij twee schepen onder Nederlandse leiding naar West-Afrika, zeer tegen de zin van de West-Indische Compagnie, die een schip – Wappen von Bradenburg – in beslag namen. Maar het tweede schip – de Morian – kwam met goud en ivoor beladen terug. In 1682 wordt een tweede expeditie gestuurd en op 1 januari 1683 kan de Brandenburgse vlag gehesen worden bij de Kaap van Drie Punten.  Met stenen uit het thuisland wordt een fort gebouwd. Vandaar uit worden nog meer verdragen met inheemse vorsten gesloten en uiteindelijk valt een 150 mijl lange kuststrook van Canarische Eilanden tot Senegal onder Brandenburg, het latere Pruisen dus. Brandenburg wordt fel beconcurreerd door zowel de Nederlanders als de Fransen en de Engelsen. Engelsen en Nederlanders sluiten zelfs de Noordzee af. Zijn kleinzoon is zuinig, ziet het belang niet meer van de kolonie in en verkoopt zijn Afrikaanse bezittingen voor 7200 dukaten aan de Nederlanders.

Op 19 juni wordt in Bohemen Jan Vaclav Antonin Stamic geboren, beter bekend later als de componist Johann Stamitz. Hij zou aan het hof van Mannheim komen te werken , de zgn. Mannheimer Schule stichtten, die de overgang vormt van de Barok naar de Weense klassieken.

http://www.youtube.com/watch?v=8KzVI-PrmoU