In de zomer van 1702 onderneemt Sebastian wederom een voetreis van ruim driehonderd vijftig kilometer terug richting Thüringen. Om precies te zijn naar Sangershausen om te solliciteren naar de vacant geworden organistenpost aldaar. Nu onderneemt hij zijn voetreis alleen. Zijn klasgenoot Erdmann met wie vanuit Ohrdruf naar de Noord-Duitse zoutstad was gelopen was daar niet voor de muziek heengegaan, maar voor de gymnasiale opleiding sec en zou later in de diplomatieke dienst terecht komen. In Sangershausen was op 3 juli de stadsorganist Gottfried Christoph Gräffenhayn overleden. Bach maakt zijn lange voetreis echter tevergeefs. De ‘baas’ van Sangershausen, hertog Johann Georg van Sachsen-Weissenfels vond Sebastian te jong en hij had bovendien al een oudere en meer ervaren musicus in de persoon van Augustin Kobelius op het oog, die zich in Weissenfels zich al als hofmusicus bewezen had. Een jaar later zou Bach meer succes hebben.
Als Bach zijn voetreis onderneemt is onze stadhouder-koning Willem III al een paar maanden dood. Op 20 februari maakte hij met zijn paard in de tuinen van Hampton Court een enorme smak, waarbij hij z’n sleutelbeen breekt. Op 19 maart overlijdt hij. Omdat hij kinderloos is gebleven ontstaat in de erflanden een opvolgingsprobleem, omdat Pruisen een deel van de erfenis opeist. Een Pruisisch leger bezet de graafschappen Lingen en Kleef. Op 23 april wordt in Engeland Willems schoonzuster Anna tot koningin gekroond.
Hiernaast het portret dat Wybrand Hendriks schilderde van Pieter Teyler van der Hulst, die op 25 maart 1702 in Haarlem geboren werd. Hij zou uitgroeien tot een puissant rijke laken-en zijdekoopman. Hij behoorde tot de Doopsgezinde Gemeente en een legaat van 2 miljoen gulden legde de grondslag voor de Teylers Stichting, om zijn erfenis te beheren, het Teylers Hofje van 24 huisjes voor alleen vrouwen en het Teylers Museum, het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Het museum werd direct na de dood van de mecenas in 1778 gesticht.
De bef van de man van het hiernaast afgebeelde portret doet denken aan die van een predikant. En Thomas Bayes, die hier staat afgebeeld, was ook predikant. Maar ook een Engels wiskundige, die de grondslag heeft gelegd voor de statistiek. Hij maakte studie van kansberekeningen en ontwierp daar een regel voor. Hij wordt in 1702 in Londen geboren en sterft in 1761 in een dorp in Kent.
Op 6 juli 1702 overlijdt in Parijs de Franse organist, componist en klavecinist Nicolas Lebègue.