Bach wordt als leerling van de Michaelisschule in Lüneburg ook lid van het schoolkoor en betaald discantist (sopraan die de eerste stem zingt en ook solo’s). Hij heeft te maken met cantor August Braun, voor wie Bach grote bewondering koestert. Lüneburg beschikt in die tijd met die van de Thomasschule in Leipzig over de oudste en grootste muziekbibliotheek van Duitsland, met ruim 1100 titels. Sebastian krijgt in die tijd de baard in de keel en gaat verder als bas. In Lüneburg grijpt hij elke gelegenheid aan om orgel te spelen. Hij kan zich uitleven op het orgel van de Michaeliskirche, ofschoon hij dan wel een orgeltrapper moet inhuren en er wordt ook voortdurend geknutseld aan het orgel, maar dat vergroot weer zijn kennis van orgels en orgelbouw. Op school staan klavecimbel en pedaalklavichord tot zijn beschikking. Daarnaast heeft hij contacten met Johann Jakob Löwe , organist van de Nicolaaskerk, Johann Georg Flor van de Lambertuskerk en zeker met Georg Böhm van de Johanneskerk. Hij reist ook naar Hamburg voor de organisten Johann Adam Reinken en Vincent Lübeck en hij komt in aanraking met Franse en Italiaanse muziek, gespeeld door de Franse hofkapel van Celle. Met name de Franse dansmuziek, met z’n eigen dansmaten zullen hem definitief beïnvloeden. Tot in de de meest serieuze werken als de Mattheus Passion zien en horen we die invloed terug.
1701 is het jaar waarin de Spaanse Successieoorlog begint. Een oorlog om de erfopvolging van de kinderloos gebleven Karel II van Spanje. Bij de Zonnekoning Lodewijk IV breekt de machtshonger door in een zucht naar uitbreiding van de Franse gebieden. Nu had Karel II Filips van Anjou, kleinzoon van de Zonnekoning!, aangeduid als zijn opvolger. Karel II was de laatste Spaanse Habsburger. In Wenen zetelde een Oostenrijkse Habsburger, keizer Leopold I. En die meende op zijn beurt ook recht te hebben op de Spaanse troon. Ieder van de partijen had weer bondgenoten en dus is er sprake van een Europese oorlog, waaraan in 1714 een eind komt.
Op 22 september wordt in Zeitz Anna Magdalena Wilcke(n) geboren, die op 3 december 1721, Sebastians tweede vrouw zou worden. Zij baart zelf dertien kinderen, waarvan er slechts zes niet vroegtijdig overlijden. Ze neemt de zorg van Bachs vier overgebleven kinderen uit zijn eerste huwelijk over. Als haar man sterft is ze 48 jaar. Zelf overlijdt ze op 59 jarige leeftijd (22-02-1760). Bach verzamelde voor haar liederen in het zgn. Notenbüchlein. Het was een soort familie-gastenboek, met allerlei vriendschapsbetuigingen van de bezoekers aan huize Bach, werkjes van diverse componisten en liederen van Bach zelf, die zijn vrouw zong voor haar kinderen. Het beroemde ‘Bist du bei mir’ is niet van Sebastian, maar van Gottfried Heinrich Stölzel, uit diens opera Diomedes oder die triumphierende Unschuld.
Op 27 november 1701 wordt de man geboren, wiens naam nog dagelijks door velen genoemd wordt: Anders Celsius. Een Zweeds astronoom, die in zijn geboorteplaats Uppsala een sterrenwacht opricht en in die stad op 42 jarige leeftijd aan tuberculose overlijdt. Maar hij leeft dus voort in de door hem ontworpen temperatuurschaal.