Het is het gedicht dat de aandacht trekt. ‘Zoals een vogel in de blanke lucht, zich stelde op de gloed der ochtendstond, zo droomde ik dat voor het hemelrond een vrij mens voorvloog met een zachte vlucht’. Het doet aan een dichter als J.C.Bloem denken. Nijhoff? Het is van Bert Samsom. Dat zal dezelfde zijn die boven aan de steen staat als Engelbertus Samsom. Geboren op 11 januari 1944, overleden op 8 augustus 1985. Eenenveertig jaar oud geworden. Zelfdoding? Valt dat uit dat gedicht op te maken? Bert Samsom blijkt de schrijver van een bundel essays, korte verhalen en gedichten, verzameld onder de titel Boormans ware aard. ( Boormans verwijst naar de gelijknamige directeur van Het Wereldtijdschrift uit Lijmen-Het Been van Willem Elsschot) Samsom bleek een voorkeur te hebben voor sombere klassieken uit de Nederlandse literatuur, zoals werk van Van Oudshoorn en een roman als De avonden. ‘ Zo tekende hij ongewild zijn eigen portret: dat van een pessimist die in de literatuur een mogelijkheid vond om de zinloosheid van het leven op een afstand te houden’, aldus ene T.A., in een bespreking van bovengenoemde bundel die ik op internet vond. De bundel is uitgekomen bij – hoe kan het anders – Uitgeverij Samsom-Alphen aan de Rijn, postuum in 1989.
Verder zoekend vond ik ook nog dat de jonggestorven Samsom brieven in Tirade heeft geschreven aan Geert van Oorschot en Karel van het Reve. En ook nog een nummer gewijd aan Gerard Reve: Veelzeggend uiterlijk. Wat ik via www.boekwinkeltjes.nl kon verkrijgen en dus dan ook besteld heb.
In het graf ligt ook de vader van Bert Samsom, Cornelis Johannes Samsom en boekhandelaar zoals vermeld staat. De boekhandel blijkt gevestigd te zijn geweest op de hoek van de Hobbemakade en de Roelof Hartstraat in Amsterdam. C.J. was de zoon van de oprichter van de Alphense uitgeverij en begon de boekhandel in 1936 begon. De boekhandel heeft ongeveer 60 jaar bestaan en had een mooi ouderwets karakter, met veel mahoniehout en hoge kasten. Het was een algemene boekhandel met extra aandacht voor reisboeken, boeken van theologische, filosofische en levensbeschouwelijke aard, boeken over kunst en de betere roman. Het kende een eigen kinderhoek. De foto hiernaast is uit 1976 toen ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van de boekhandel in 1976 Simon Carmiggelt was uitgenodigd. We zien hem met Jeanne Roos en Hans van den Bergh. Huub Oosterhuis, Hannie Michaelis en Judith Herzberg waren die dag ook aanwezig.