Weg

Als het aan veel mensen ligt zal de naam van deze rubriek weg moeten. Het was me ontgaan, maar een goede vriend maakte me attent op een enquete naar de meest irritante woorden. Onder de top tien ‘dagdagelijks’. ‘Dagelijks’ is voldoende, het woordje ‘dag’ een onnodige uitbreiding. In principe een valide argument, maar omdat nu irritant te vinden? Ik vind het zelf joyeuze klinken, meer Vlaams, een taalvariant waar ik van hou. ‘Mensenmens’ heeft ook de top tien gehaald. Dat vind ik zelf ook een vervelend woord. Niet vanwege het argument dat dit ook een tautologie is, maar omdat ik het gebruik er van pathetisch vind. Mensen die zich mensenmens noemen roepen het beeld op van uiterst sociaal bewogen in tegenstelling tot anderen; ze spelden zichzelf een medaille op, geven zich zelf een lintje, meten zich een soort heiligenstatus aan, waarvan ik denk: ja, ja dat zal wel. ‘Ik hou van mensen’ is ook zo’n uitspraak die feitelijk eerder afstand schept dan nabijheid creëert. Betekent dat nu dat zo’n woord weg moet?  Alsjeblieft niet. Je kunt zelf besluiten bepaalde woorden niet te gebruiken, maar geen taalpolitie graag!  

Vanochtend las ik in de streekkrant dat in Bergen op Zoom politie patrouilleert om mensen op centrale pleinen te verjagen die daar rondhangen, zoals dakloze zwervers. Ze zouden overlast veroorzaken. Toverwoord van deze tijd: overlast. Ik kom vaak in Bergen op Zoom, loop over genoemde pleinen, nooit een cent last gehad. Het bericht doet me denken aan de Olympische Spelen van Atlanta van 1996. Ik was er voor NOS Langs de Lijn. Voor m’n microfoon vertelde een buschauffeur dat de stad was schoongeveegd van daklozen, zwervers en anderen die fysiek en optisch zgn. overlast bezorgden. Het trof bijna allemaal zwarte medeburgers.

Vandaag ook in de krant dat de pedofiel Benno L. in een Duits grensdorpje ook al niet gewenst is. Hij heeft er nog geen vlieg kwaad gedaan, maar geeft toch overlast. Vindt vooraal de 53 jarige vrouw bij wie hij een bovenverdieping huurt. Ze is bang. Een 53 jarige vrouw bang voor een pedo? Overlast: ja, het huis is gehorig en ze hoort hem boven haar lopen.

Het is de teneur van de tijd – of van alle tijden? – wat niet bevalt: weg er mee! Weg met de pedo’s, de vluchtelingen, lelijke woorden en ga zo maar door (Zwarte Piet).  Gelukkig zijn er nog genoeg die blijk geven niet alleen tolerant te zijn voor wat niet irriteert, maar juist ook voor wat en wie anders is. Kerst komt er aan. Kern van het feest: God is mens geworden. Ik voeg er aan toe: nu wij nog. Bijna had ik geschreven God is mensenmens geworden, misschien wel het enig juiste gebruik van het woord. In elk geval blijf ik m’n rubriek gewoon noemen zoals het heet: dagdagelijks.