WENEN DAG 1

STEDENTRIP JULI 2021

ENIGE WERKEN UIT HET BELVEDERE

MICHAELSPLATZ

IDEM

VOLGENDE BEELDEN UIT KAPUZINERGRUFT

De Kapuzinergruft (Kapucijner Crypte, ook wel keizerlijke grafkelder genoemd) is een grafkelder in Wenen waar sinds 1633 de Oostenrijkse Habsburgers worden bijgezet.

Habsburgse traditie

[bewerken | brontekst bewerken]

De grafkelder bevindt zich aan de Neue Markt in WenenKeizerin Anna gaf in 1618 opdracht tot de bouw van de Kapuzinergruft en zij en haar echtgenoot keizer Matthias werden er als eersten bijgezet. Als laatste werd in 2011 Otto van Habsburg-Lotharingen, zoon van de laatste keizer Karel I van Oostenrijk, bijgezet.

Volgens de Habsburgse traditie werden lichaam, hart en ingewanden afzonderlijk van elkaar begraven. Voor de laatste keer gebeurde dit in 1878, bij de begrafenis van aartshertog Frans Karel. Traditie is ook dat bij een keizerlijke begrafenis de rouwstoet stil staat voor de dichte deur van de grafkelder. De ceremoniemeester klopt op de deur en hoort de vraag: “Wie verlangt binnen te treden?”, waarop hij antwoordt: “Zijne Apostolische Majesteit de Keizer.” Er volgt de volgende reactie “We kennen hem niet!”, waarna opnieuw op de deur moet worden geklopt. “Wie verlangt binnen te treden?” “Zijne Majesteit de Koning.” Er volgt dan dezelfde reactie “We kennen hem niet!”, wordt nogmaals geklopt. Dezelfde vraag wordt dit keer beantwoord met “Een arme zondaar”, waarop de deur wordt geopend.

In de Kapuzinergruft ligt slechts één niet-Habsburger begraven: gravin Karoline Fuchs-Mollard, oorspronkelijk kindermeisje, maar later vertrouwelinge van Maria Theresia. Tot 1940 lag hier ook Napoleon II, de enige zoon van Napoleon Bonaparte en Marie Louise van Oostenrijk. Zijn lichaam werd echter in 1940 op bevel van Adolf Hitler overgebracht naar de Dôme des Invalides in Parij

VERVOLG: STEFANSDOM

VERVOLG: MILITAIRMUSEUM

WAPENS GEBRUIKT BIJ AANSLAG OP FRANZ FERDINAND IN SARAJEWO

KLEDING VAN F.F. TIJDENS AANSLAG

AUTO WAARIN KROONPRINS F.F. IN SARAJEVO VERMOORD WERD