Een eeuw terug in de tijd …
Museum Paulina Bisdom van Vliet is een sfeervol, authentiek ingericht woonhuismuseum in Haastrecht, vlakbij Gouda. In het gedempte licht dwaalt u van kamer naar kamer en ziet u de meest schitterende serviezen, meubelstukken, schilderijen, uitbundig versierde gordijnen. U loopt over de fraaie, handgeknoopte tapijten. Het voelt alsof u bij een rijke familie op visite bent.
… naar een dag uit het leven van een rijke patriciërsfamilie
Paulina le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet was de laatste bewoner van deze patriciërswoning uit de negentiende eeuw. Zij was een bijzondere vrouw die veel betekend heeft voor de samenleving van Haastrecht en omgeving.
Nadat Paulina in 1923 was overleden, werd het huis een museum. Dat had Paulina in haar testament bepaald. Tot op de dag van vandaag is het huis nog precies zo ingericht als in de tijd dat het bewoond werd. Daarom biedt het een unieke kijk in het leven van welgestelde families uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Dit alles maakt museum Paulina Bisdom van Vliet een plek van groot museaal historisch belang.
Paulina Bisdom van Vliet ontving haar gasten in een woonhuis met een klassieke uitstraling. De architectuur is typerend voor de periode omstreeks 1875. Fonkelend kristal, schitterend zilver, en een 300-delig servies maakten elk diner in het huis tot een belevenis. Bij de bouw van het huis werd rekening gehouden met de plaats van de rode beuk die er al eeuwen staat. U kunt de prachtige boom nog altijd bewonderen: het is de oudste rode beuk van Nederland!
Een woonhuis met de allure van een Haags stadspaleis
Schitterende gordijnstoffen en vloerkleden, schilderijen, porselein, meubels, en zilverwerk: Museum Paulina Bisdom van Vliet is een woonhuis vol weelde en pracht. Opvallend zijn de grote aantallen Aziatisch en Europees porselein en aardewerk. Bewonder de familieportretten en de schilderijen van kunstenaars uit de negentiende eeuw. En kijkt u tijdens uw bezoek aan het woonhuis ook eens naar boven: de patronen in het tapijt zijn vaak afgestemd op de versieringen in het plafond.
Fluwelen gordijnen filteren het licht in rijk gedecoreerde woonvertrekken
De familie Bisdom van Vliet had veel invloed. Paulina’s vader en grootvader waren burgemeesters van Haastrecht en ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving. De familie speelde een grote rol in het openbaar en kerkelijk bestuur. Ook Paulina was een sociaal betrokken vrouw. Zo stichtte ze een meisjesschool, liet ze verenigingsgebouw Concordia oprichten, en steunde de gymnastiekvereniging, de ijsclub, en de muziekvereniging in het dorp. In museum Paulina Bisdom van Vliet is het verhaal van de familie te zien en te ervaren.