ST.URBANUSKERK BOVENKERK

De Sint-Urbanuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Noorddammerlaan in Bovenkerk, in de gemeente Amstelveen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Op zaterdagavond 15 september 2018 werd de kerk door een felle uitslaande brand zwaar beschadigd. De toren bleef behouden. Al snel werd besloten tot her- en verbouw van het kerkgebouw. In 2023 kon de kerk weer in gebruik worden genomen voor de paaswake.[1]

Kerkgebouw

[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Urbanus werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers. In 1875 werd met de bouw begonnen en in 1888 werd de kerk ingewijd. Het is een driebeukige neo-gotische hallenkerk met transept. De kerk heeft een ruim 65 meter hoge zeskantige toren. Dit toont het genie van Cuypers, die erom bekend stond in de gekste (vaak rest)ruimtes kerken in te kunnen passen. De zeskantige toren maakte het namelijk mogelijk om de ingang parallel aan de Noorddammerlaan te plaatsen, terwijl het schip van de kerk de as van de Legmeerdijk aanhoudt. De kerk ligt daarmee in de van de norm afwijkende lijn (klassiek lag het altaar op het oosten georiënteerd): zuidwest (voorgevel)-noordoost (priesterkoor). De toren vertoont gelijkenis met de toren van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden, die enkele jaren daarvoor door Cuypers was ontworpen.

De kerk staat op de plek van een eerder kerkgebouw, bij De (Grote) Poel, aan de rand van het Amsterdamse Bos.

De kerk werd gebruikt door de Urbanusparochie, die Bovenkerk en de Amstelveense wijk Westwijk bedient. Deze parochie is in 2014 opgegaan in de RK Parochie Amstelland.

De kerktoren wordt als oriëntatiehulpmiddel gebruikt voor de visuele aanvliegroute van het vliegveld Schiphol-Oost. Het punt op de route waar de kerktoren gepasseerd wordt geldt als reporting point “BRAVO”.[2]