WANDELING LUTKEMEERPOLDER EN WESTGAARDE

mei 2022

Wat

De Lutkemeerpolder wordt een plek om te werken, wonen en om te ontspannen. Er is ruimte voor zowel bedrijven als groen. Een derde van het gebied wordt ingericht voor bedrijven, met een ontwerp waarin duurzaamheid centraal staat. Daarnaast is er veel ruimte voor stadslandbouw, als onderdeel van het natuur-en recreatiegebied Tuinen van West. Ook liggen het natuurgebied Lutkemeerpolder, begraafplaats Westgaarde, het volkstuinencomplex en zorgboerderij de Boterbloem in deze polder.

Waar

De Lutkemeerpolder ligt tussen Nieuw-West en de snelwegen A5 en A9. Het is een bijzonder gebied tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol en hoort voor een groot deel bij Tuinen van West.

Kaart

Het Lutkemeer was een klein meertje (lutke = klein) aan de noordoostelijke oever van de vroegere Haarlemmermeer. Ten noorden en oosten werd het begrensd door Osdorp, ten westen door Raasdorp en ten zuiden door Nieuwerkerk. Na de droogmaking van de Haarlemmermeerpolder in 1852 bleef het Lutkemeer nog enige tijd bestaan, maar werd in de jaren 1864-1865 ook drooggemaakt. De Lutkemeerpolder werd net als de nabijgelegen Haarlemmermeer bemalen met een stoomgemaal, dat in 1925 elektrische aandrijving kreeg. In 1975 werd dit gemaal door een nieuw gemaal vervangen. Tegenwoordig is Lutkemeer en Ookmeer een wijk van de Nederlandse gemeente Amsterdam.[1]

Op Westgaarde bevindt zich een monument voor de slachtoffers van de vliegtuigramp op Tenerife, waarbij op 27 maart 1977 583 mensen omkwamen. De meeste van de 248 – soms niet geïdentificeerde – slachtoffers uit het betrokken Nederlandse toestel zijn hier begraven

Herdenkingspark Westgaarde heeft meerdere verstrooivelden, waaronder een Ajax-herdenkingsveld. De begraafplaats heeft grafvelden voor algemene, privé en luxe graven. Daarnaast zijn er diverse Islamitische grafvelden en is er een verzorgingsruimte voor rituele bewassingen.

Westgaarde werd onder de werktitel Westerhof aangelegd vanaf ongeveer 1963 tot 1971 in de Lutkemeerpolder. Het geheel is ontworpen door de Dienst der Publieke Werken en dan met name architect en ingenieur Hendrik Jan de Kimpe. Het heeft haast een rechthoekige plattegrond. Er moesten uitgebreide drainagesystemen aangelegd worden alsmede een vijver voor de verwerking van al het water. De begraafplaats kreeg ook een ringwatersysteem eromheen.

De begraafplaats Westgaarde is geopend in 1971 en is ruim van opzet. Er zijn grote grasvelden en het is bosrijk. Ook zijn er verschillende vijvers. Het park is onderverdeeld in verschillende grafvakken, bewaarplaatsen voor urnen en verstrooivelden. Zo is er sinds 1996 het ‘Ajax-veldje’ waar een deel van de grasmat uit het oude Ajax-stadion De Meer ligt. Andere bijzondere onderdelen zijn een foetus-verstrooiveldje en een herdenkingsmuur waar nabestaanden een plaatje voor een overleden dierbare kunnen laten bevestigen. Elk onderdeel van de begraafplaats heeft een passende architectuur met als uitgangspunten rust en intimiteit. Westgaarde is een van de grootste begraafplaatsen van Nederland. Voor crematies en begrafenissen moeten de lijkauto’s en eventuele bezoekers gebruik maken van een soort vierkante ringweg om de vijver heen, waarna men halverwege bij de gebouwen komt.

Op Westgaarde zijn onder meer begraven:

E

M

S

V

W